Onze impact: minder eenzaamheid door ontmoetingen

Resto VanHarte heeft als missie eenzaamheid en sociaal isolement te bestrijden en te voorkomen. Dat doen we door mensen met elkaar in verbinding te brengen aan de eettafel. De maaltijd is het middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Onze gasten krijgen zo de kans om nieuwe vrienden te maken en hun netwerk uit te breiden. In hoeverre lukt het ons om daadwerkelijk impact te maken met onze ontmoetingsdiners? Dat onderzoeken we jaarlijks met onze landelijke enquêtes.

Onze jaarlijkse enquêtes voeren we uit in samenwerking met onderzoekers van Avance Impact. Hierin onderzoeken we of we de groepen bereiken waaronder eenzaamheid het meest voorkomt en of we voorzien in hun behoeften.

Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste gasten voor de gezelligheid komen en om andere mensen te ontmoeten. Een minderheid komt voor de maaltijd. 71 procent van alle gasten vindt Resto VanHarte belangrijk voor zijn/haar sociale leven. 99 procent vindt de sfeer gezellig. En 96 procent heeft kennis gemaakt met nieuwe mensen. Onderstaande grafiek geeft een goed beeld van de resultaten.

Het lijkt erop dat gasten die meer dan drie keer per maand Resto VanHarte bezoeken, meer nieuwe contacten leggen en daar ook eerder vrienden aan overhouden. Gasten die meer dan drie keer per maand komen, ontmoeten gemiddeld 22 nieuwe mensen, tegen 14 nieuwe mensen bij andere gasten. En 73 procent van de gasten die zo vaak komt, heeft nieuwe vriendschappen opgedaan tegenover 45 procent van de anderen. 78 procent van de groep die zo vaak komt, vindt Resto VanHarte belangrijk voor hun sociale leven. Van de gasten die minder dan drie keer per maand komen, is dat 45 procent. Wil je meer weten over ons impactonderzoek? Lees dan ons jaarverslag.

Lees de verhalen van onze gasten

Paul (66): "Ik neem zelf initiatief om leuke dingen te doen in de zomer."

Lees het verhaal van Paul

Joke (75):“Dankzij Resto VanHarte heb ik gezellige contacten in de buurt.”

Lees het verhaal van Joke

Anke (70): "In de zomer nodig ik mijn Restovrienden uit om samen leuke dingen te ondernemen."

Lees het verhaal van Anke

Resto VanHarte maakt kans op een Appeltje van Oranje. Dit is dé prijs van het Oranje Fonds voor projecten die mensen verbinden en eenzaamheid verminderen. De winnaar ontvangt €25.000 uit handen van koningin Máxima. Stem jij op ons? Dit kan tot en met 31 mei. Dankjewel!