Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel van niet verbonden zijn. Je mist een hechte, emotionele band met anderen of hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Uit de gezondheidsmonitor van CBS, GGD’s en het RIVM uit 2022 bleek dat maar liefst 49 procent van de Nederlandse bevolking zich wel eens eenzaam voelt. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid:

Lees hier meer over de verschillende soorten van eenzaamheid.

Oorzaken van eenzaamheid

Waarom voel je je eenzaam? Gevoelens van eenzaamheid kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het wegvallen van sociaal contact door het verliezen van een baan, een verhuizing of het verlies van een dierbare. Ook (psychische) gezondheidsklachten kunnen eenzaamheid veroorzaken. Een ziektebeeld kan ervoor zorgen dat je sociaal contact gaat vermijden, waardoor je in een sociaal isolement kunt raken. Wist je dat genetische factoren ook bepalend kunnen zijn voor gevoelens van eenzaamheid? Vaak is het een combinatie van oorzaken die iemand eenzaam maakt.

Bepaalde groepen lopen meer risico op eenzaamheid, zoals ouderen, alleenstaande ouders, vluchtelingen en migranten, mensen met een beperking en mantelzorgers. Lees hier meer over deze doelgroepen en hoe Resto VanHarte deze groepen bereikt

Wat doet Resto VanHarte tegen eenzaamheid

Resto VanHarte richt zich op sociale eenzaamheid: eenzaamheid die ontstaat doordat mensen (te) weinig sociale contacten hebben. Een goed sociaal netwerk helpt om eenzaamheid te voorkomen. Een gevarieerd netwerk (vrienden, familie, buren, collega's) verkleint de kans op eenzaamheid als een contact wegvalt door bijvoorbeeld het verliezen van een baan, een verhuizing of het verlies van een dierbare.

Resto VanHarte helpt mensen met een klein sociaal netwerk hun netwerk uit te breiden. Lees hier hoe we dat doen.

Joke (75):“Dankzij Resto VanHarte heb ik gezellige contacten in de buurt.”

Wetenschappelijke benadering van eenzaamheidsbestrijding

De beste manier om eenzaamheid te bestrijden is door gebruik te maken van wetenschappelijk onderbouwde methodes die effectief zijn gebleken. Lees hier volgens welke wetenschappelijke principes Resto VanHarte te werk gaat. Wij hebben dit uitgebreid vastgelegd in onze interventiebeschrijving, die als uitgangspunt dient voor onze acties.

Meten van Resultaat
Resto VanHarte heeft als missie om eenzaamheid en sociaal isolement te bestrijden en te voorkomen. Dit doen we door mensen met elkaar in verbinding te brengen aan de eettafel. Onze gasten krijgen zo de kans om nieuwe vrienden te maken en hun netwerk uit te breiden. En dat werkt, blijkt uit onze jaarlijkse enquêtes. De resultaten van onze enquêtes verwerken we in ons jaarlijkse impactonderzoek. Lees meer over hoe we onze resultaten meten in ons impactonderzoek

We hebben een verkeerde kleur rood Resto VanHarte-schorten liggen. Die kun jij nu voor slechts 5 euro kopen! Voor jezelf of cadeau voor een ander. Zolang de voorraad strekt.