Eenzaamheid: verschillende soorten eenzaamheid

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Eenzaamheid is het gevoel van niet verbonden zijn. Je mist een hechte, emotionele band met anderen of hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, namelijk:

Hieronder leggen we uit wat we verstaan onder deze verschillende soorten van eenzaamheid.

Sociale eenzaamheid

Een gebrek aan sociaal contact buiten de deur zorgt soms voor eenzaamheid. Dit heet sociale eenzaamheid. Maar: mensen die weinig sociaal contact hebben, zijn niet altijd eenzaam. En andersom kunnen mensen die veel sociaal contact hebben, zich toch eenzaam voelen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Sociale samenhang’ van het CBS. Voor dit onderzoek vulden bijna 7.000 mensen vragen in over eenzaamheid (CBS, 2023).

Emotionele eenzaamheid

Wie emotioneel eenzaam is, mist vaak een partner. Je mist een hechte, intieme band met een ander persoon. Het kan zijn dat een levenspartner wordt gemist, omdat hij of zij is komen te overlijden. Maar emotionele eenzaamheid kan ook optreden na een echtscheiding of relatiebreuk. Vrouwen zijn iets vaker emotioneel eenzaam dan mannen (31% tegenover 28%), terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn (37% tegenover 33%). (Gezondheidsmonitor 2022).

Existentiële eenzaamheid

Bij existentiële eenzaamheid gaat het meer over zingeving dan over je sociale contacten. Het wordt omschreven als een verloren en zwervend gevoel, geen eigen plek of rol in het leven kennen, een gevoel van zinloosheid.

Sociale eenzaamheid tegengaan door samen te eten

Bij Resto VanHarte gaan we sociale eenzaamheid tegen door mensen bij elkaar te brengen aan de eettafel. Op deze manier kunnen krijgen zij de kans hun sociale netwerk in de buurt uit te breiden. En dat lukt!

Uit ons impactonderzoek blijkt dat 96 procent van onze gasten, nieuwe mensen leert kennen bij Resto VanHarte. En 71 procent van alle gasten vindt Resto VanHarte belangrijk voor zijn/haar sociale leven. Daarbij zien we dat als mensen vaker komen (meer dan drie keer per maand) de kans groter is dat ze nieuwe vrienden opdoen (73 procent), dan wanneer ze minder vaak komen (45 procent).

Daarnaast blijkt uit ons impactonderzoek dat onze vrijwilligers het belangrijk vinden om van betekenis te zijn voor een ander. Vrijwilligerswerk doen bij Resto VanHarte kan dus een mooie manier zijn om aan zingeving te doen en existentiële eenzaamheid tegen te gaan.

Wil je meer weten over ons impactonderzoek? Lees dan ons jaarverslag.

We hebben een verkeerde kleur rood Resto VanHarte-schorten liggen. Die kun jij nu voor slechts 5 euro kopen! Voor jezelf of cadeau voor een ander. Zolang de voorraad strekt.