Periodiek schenken

Wil jij eenzaamheid tegengaan met belastingvoordeel? Dan is periodiek schenken wat voor jou.

Door onze ANBI-status als goed doel is schenken via een overeenkomst volledig aftrekbaar. Bij je belastingaangifte kun je deze schenking aftrekken. Zo krijg je een deel van het bedrag terug van de Belastingdienst. Dat is voor jou mooi meegenomen en voor ons is het fijn dat wij voor langere tijd (minimaal 5 jaar) op jouw steun mogen rekenen.

"Schenken via een vaste periodieke schenking vind ik de makkelijkste manier. Ik krijg een groot deel terug via de belasting. Een mooie manier om mensen te helpen die het hard nodig hebben."

Pieter Bruijn, donateur Resto VanHarte

Aan welke voorwaarden moet een periodieke schenking voldoen?

 1. Jouw schenking gaat naar een goed doel met ANBI-status. Resto VanHarte heeft een ANBI-status.
 2. Jouw gift is schriftelijk vastgelegd in een Overeenkomst Periodiek Schenken. Donaties die je vóór de ingangsdatum van de overeenkomst deed, rekent de Belastingdienst niet mee.
 3. Je doneert minimaal 5 jaar.
 4. Je geeft elk jaar hetzelfde bedrag.

Belastingvoordeel

Alle donaties zijn aftrekbaar – er is dus géén drempelbedrag en ook geen maximum. Wanneer je een overeenkomst aangaat krijgt je tot maximaal 43% van je gift terug. Het bedrag dat je ontvangt van de Belastingdienst hangt af van de hoogte van je gift en inkomen. Je kunt dat voordeel zelf houden, óf toevoegen aan jouw donatie (geheel of gedeeltelijk). Kies je voor het laatste, dan draag je extra bij aan Resto VanHarte zonder dat het je netto extra kost. Voor belastbare inkomens boven €68.500 daalt het aftrekpercentage de komende jaren van 43% (in 2021) naar 37,05% (in 2023).

Via onze handige rekenhulp kun je direct zien welk voordeel voor jou geldt voor het huidige belastingjaar.

Een periodieke schenkingsovereenkomst is eenvoudig en gratis te regelen in 3 stappen:

 1. Download de ‘Overeenkomst Periodiek Schenken’ (pdf)
 2. Vul het formulier in en stuur deze (zonder postzegel) naar:
  Stichting VanHarte
  Antwoordnummer 46094
  1060 VB Amsterdam
 3. Je ontvangt van ons een exemplaar retour.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik doneren?

Wil jij ook iets doen aan eenzaamheid? Dat kan via de pagina Doneren. Heel hartelijk dank!

Kan ik ook een (deel van een) erfenis nalaten?

Het is zeker mogelijk om een nalatenschap te doneren aan Resto VanHarte. Er is dan geen sprake van erfbelasting, want Resto VanHarte heeft de ANBI-status. We kunnen de donatie daarom volledig inzetten voor het behalen van onze doelstellingen. Lees meer

Wat is een fonds op naam?

Een fonds op naam is een schenking aan Resto VanHarte die we voor een door jou gekozen doel mogen inzetten. Een fonds op naam kan zowel bij leven als via het testament worden opgericht. De schenker bepaalt zelf de naam en budget van het fonds, maar Resto VanHarte zorgt voor de besteding en administratie. Bovendien zorgen wij voor het opzetten en de daarbij komende kosten. Lees meer

Waar gaat mijn donatie naartoe?

Met je donatie maak je ontmoetingen aan de eettafel mogelijk voor mensen die dat hard nodig hebben. Via de eettafel werken we samen met vrijwilligers eraan dat mensen minder eenzaam zijn. Van de donaties kopen we ingrediënten en maken we professionele inzet mogelijk (nodig voor bijvoorbeeld voedselveiligheid en trainingen gastvrijheid). Je kan doneren aan een Resto in een gemeente naar keuze, of algemeen om ons werk mogelijk te maken. Heel hartelijk dank!

Alle vragen

Resto VanHarte maakt kans op een Appeltje van Oranje. Dit is dé prijs van het Oranje Fonds voor projecten die mensen verbinden en eenzaamheid verminderen. De winnaar ontvangt €25.000 uit handen van koningin Máxima. Stem jij op ons? Dit kan tot en met 31 mei. Dankjewel!