Zomereenzaamheid: wat is het?

Een op de vijf Nederlanders voelt zich extra eenzaam in de zomer. Dat blijkt uit een onderzoek dat Resto VanHarte uitvoerde onder 1000 Nederlanders. Voor vrouwen geldt dit meer dan voor mannen: respectievelijk 26 en 19 procent. Voor jongeren (16-29) geldt dit meer dan voor 30 plussers: respectievelijk 37 en 22 procent.

Wat is zomereenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Dit kan vooral in de zomer worden gevoeld. Zeker als mensen om je heen op vakantie zijn en je sociale netwerk kleiner is. Dit gevoel noemen we zomereenzaamheid.

Wat zijn de oorzaken?

Wanneer je een klein netwerk hebt en jouw vrienden en familie op vakantie gaan en jij niet, kan dat heel eenzaam voelen. Daarbij komt dat scholen, wijkcentra en sportverenigingen in de zomer gesloten zijn. Dit terwijl er veel maatschappelijke druk ligt op genieten van de zomer. Als dat juist niet lukt omdat je geen mensen om je heen hebt met wie je leuke dingen kan doen, kan dat als heel eenzaam voelen.

Wat kun je doen tegen zomereenzaamheid?

Er is niet een makkelijke oplossing tegen zomereenzaamheid. Maar thuis zitten wachten tot iemand belt, zal niemand verder helpen. Het heft in eigen handen nemen door naar buiten te gaan en zelf initiatief te nemen om iets met anderen te gaan doen, geeft grip, waardoor je je minder verloren voelt.

Bij Resto VanHarte helpen we hierbij een handje. Door in de periode voorafgaand aan de zomervakantie mensen met dezelfde interesses en hobbies met elkaar in contact te brengen en te motiveren om in de zomerperiode met elkaar af te spreken. Bijvoorbeeld om samen te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. En op de plekken waar dit kan, blijven we in de zomer gewoon open. Zo zorgen we voor minder eenzaamheid en meer verbinding in de zomer.

Maria (80): "In de zomer voel ik me wel eens alleen."

Lees het verhaal van Maria

Paul (66): "Ik neem zelf initiatief om leuke dingen te doen in de zomer."

Lees het verhaal van Paul

Anke (70): "In de zomer nodig ik mijn Restovrienden uit om samen leuke dingen te ondernemen."

Lees het verhaal van Anke

We hebben een verkeerde kleur rood Resto VanHarte-schorten liggen. Die kun jij nu voor slechts 5 euro kopen! Voor jezelf of cadeau voor een ander. Zolang de voorraad strekt.