Visie en missie

Sinds haar oprichting in 2004 streeft stichting VanHarte naar een Nederland met minder eenzaamheid. Dit is onze visie en missie.

Waarom bestaat Resto VanHarte?

Een op de tien Nederlanders voelt zich ernstig eenzaam. Door tal van oorzaken missen zij aansluiting met de samenleving. Wij geloven dat iedereen erbij hoort in de samenleving en dat sociaal isolement en eenzaamheid door het verliezen van aansluiting voorkomen Γ¨n bestreden moet worden. Wij streven naar een Nederland waarin niemand eenzaam is.

Hoe willen we dat bereiken?

We organiseren en stimuleren betekenisvolle ontmoetingen tussen buurtbewoners om zo de zelfredzaamheid van individuen en de samenredzaamheid van lokale gemeenschappen te vergroten.

Wat doen we dan concreet?

Met als basis laagdrempelige eettafels stimuleren en vergemakkelijken we mensen tot het aangaan van verbindende betekenisvolle ontmoetingen en het actief meedoen als vrijwilliger in de buurt.

Voor wie doen we dat?

Iedereen is welkom en we hebben extra aandacht voor iedereen die een grotere kans heeft om in een sociaal isolement te geraken of daar al in zit ongeacht leeftijd, cultuur of maatschappelijke positie.

Eenzaamheid

In de gezondheidsmonitor van GGD, CBS en RIVM in 2021 gaf maar liefst 47% van de Nederlandse bevolking aan wel eens eenzaam te zijn. Van alle 75-plussers heeft 56% wel eens gevoelens van eenzaamheid en onder 85-plussers is dat maar liefst 66%! Maar niet alleen ouderen voelen zich weleens eenzaam. Onder de 18 tot 34-jarigen voelt 46% zich wel eens eenzaam, blijkt uit datzelfde onderzoek.

Maar waarom voel je je eigenlijk eenzaam? En wat kun je er zelf aan doen?

Veelgestelde vragen

Wat is de missie van Resto VanHarte?

Resto VanHarte verbindt mensen aan tafel via een betaalbaar driegangendiner (of lunch). Op deze manier gaan wij eenzaamheid tegen.

Heeft Resto VanHarte een keurmerk?

Resto VanHarte voldoet aan de regels die aan een ANBI worden gesteld en heeft dan ook de ANBI-status. ANBI staat voor Algemeen nut beogende instelling. Een instelling die deze status heeft, is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Daarnaast zijn giften aan ANBI’s aftrekbaar van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Raadpleeg voor nadere informatie over de fiscale regels voor ANBI’s de website van de belastingdienst. Meer informatie over geven aan Resto VanHarte en aftrekbaarheid van de belasting? Neem dan contact op met John van Duin via fw@restovanharte.nl

Waar kan ik het jaarverslag vinden?

De jaarverslagen van Resto VanHarte zijn terug te vinden op de pagina Organisatie.

Met welke partners werkt Resto VanHarte samen?

Resto VanHarte heeft een langdurige samenwerking met verschillende partners, waaronder de Postcodeloterij. Kijk voor meer informatie op de pagina Partners.

Alle vragen

Resto VanHarte maakt kans op een Appeltje van Oranje. Dit is dΓ© prijs van het Oranje Fonds voor projecten die mensen verbinden en eenzaamheid verminderen. De winnaar ontvangt €25.000 uit handen van koningin MΓ‘xima. Stem jij op ons? Dit kan tot en met 31 mei. Dankjewel!