De 7 werkzame elementen voor eenzaamheidsbestrijding

Wat werkt om eenzaamheid tegen te gaan? Uit onderzoek blijkt dat er zeven elementen zijn die je kan inzetten tijdens een interventie (Movisie, 2020).

  1. Bezigheden
  2. Ontmoeten
  3. Praktisch ondersteunen
  4. Betekenisvol contact
  5. Sociale vaardigheden
  6. Realistische verwachtingen
  7. Betekenisvolle rol

Een interventie is elke vorm van systematisch handelen om een bepaald doel te bereiken. Dat kan een eenmalige activiteit zijn, maar ook een langlopend programma. Bij elke interventie kun je één of meer werkzame elementen inzetten. Vaak helpt het al als een organisatie één element inzet. Resto Van Harte kiest er vier: Bezigheden, ontmoeten, betekenisvol contact en betekenisvolle rol. Hoe dat er in praktijk uitziet? Dat lees je hieronder.

Bezigheden

Als mensen ergens mee bezig zijn halen zij daar voldoening en plezier uit. Hierdoor weegt eenzaamheid minder zwaar. Ook geeft het afleiding. Want als je zinvol bezig bent denk je even niet aan je eenzaamheid. Wie meedoet aan een activiteit, doet dit ook wel in groepsverband. Zo ontmoeten mensen elkaar en is de kans groter dat iemand sociale contacten kan opdoen. Het kunnen eenmalige contacten zijn, maar soms groeien contacten na verloop van tijd uit tot iets meer: een persoonlijk en betekenisvol contact.

Ontmoeten

De gasten en de vrijwilligers ontmoeten elkaar in de Resto VanHarte buurtrestaurants. Regelmatig zijn er thema-avonden, bijvoorbeeld mantelzorgdiners, vluchtelingendiners, of WereldResto's. Omdat onze gasten één tot twee keer per week aan de eettafel kunnen aanschuiven is het mogelijk dat er meer persoonlijk contact ontstaat. Er is dus gelegenheid om elkaar eenmalig of vaker te ontmoeten en samen een hapje te eten of iets te doen.

Betekenisvol contact (gasten)

Dit element zorgt voor vertrouwen en verbondenheid. Er kan een vertrouwensband ontstaan tussen mensen als er regelmatig, positief en langdurig contact is. Hoe vaker onze gasten naar het restaurant komen, hoe meer contacten zij opbouwen. Aandacht geeft emotionele steun, en aandacht voor elkaar ligt besloten in de meeste van onze activiteiten. Het gebeurt ook dat mensen die elkaar bij Resto Van Harte leren kennen, elkaar buiten het restaurant gaan ontmoeten. Het betekenisvol contact heeft dan impact gekregen.

Betekenisvolle rol (vrijwilligers)

Het laatste werkzame element is de betekenisvolle rol. Resto VanHarte is een echte vrijwilligersorganisatie. In ieder Resto werken we met een groep (vaak vaste) vrijwilligers. Je samen met anderen inspannen voor een goed doel is een mooie manier om van betekenis te zijn voor anderen. Als vrijwilligers het gevoel krijgen dat hun inzet wordt gewaardeerd, vergroot dit de zelfwaardering en het zelfvertrouwen. Daarnaast is vrijwilligerswerk doen een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en je sociale netwerk uit te breiden. Voor sommige vrijwilligers voelt Resto VanHarte als een hechte vriendenclub of als familie.

Iedere dag weer zien we hoe onze activiteiten ervoor zorgen dat mensen zich meer verbonden voelen met elkaar. Samen eten en samen koken is een succesvol recept voor meer verbinding en minder eenzaamheid.

We hebben een verkeerde kleur rood Resto VanHarte-schorten liggen. Die kun jij nu voor slechts 5 euro kopen! Voor jezelf of cadeau voor een ander. Zolang de voorraad strekt.