Resto VanHarte Rotterdam

Vanwege het coronavirus moesten we in het voorjaar de deuren van onze buurtrestaurants in Rotterdam sluiten. In de lock down periode die hierop volgde zetten we verschillende activiteiten op om met de buurt in verbinding te blijven. Zo organiseerden we samen met onder andere ISS een Food Take Away Festival en verzorgden we maaltijdboxen voor de buurt. Daarnaast bleven we via de telefoon en via Facebook met elkaar in contact. Hieronder lichten we enkele voorbeelden uit van onze acties in Rotterdam tijdens de coronacrisis. Voor een compleet overzicht van onze activiteiten in Rotterdam in 2020 kunt u het lokale jaarverslag opvragen bij Marieke Kroon via m.kroon@restovanharte.nl.

Maaltijdboxen in de Provenierswijk

Tijdens de eerste lock down periode verzorgden we gedurende zes weken dertig maaltijdboxen per week voor mensen in de Provenierswijk. De maaltijddozen boden we niet alleen aan onze gasten aan, maar ook aan andere mensen in de buurt die wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Hiervoor werkten we samen met Wijkraad Provenierswijk en SOL. De distributie van de maaltijdboxen werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Neyenburgh.

Food Take Away Festival

Omdat onze buurtrestaurants in juli nog niet open konden, bezorgden Resto VanHarte, ISS Facilicity Services, Go-Tan en Chaudfontaine, circa 80 Rotterdammers een gezellige middag met gratis maaltijd tijdens een speciaal Food Take Away Festival. Vaste gasten van Resto VanHarte én andere buurtbewoners konden gezellig bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje en kregen een heerlijke maaltijd mee om zelf thuis op te warmen.

Restomanager Mack Labbaci: “Door de coronacrisis konden we mensen niet langer bij elkaar brengen in het Resto, daarom wilden we op een andere manier iets doen voor de mensen die het hardst geraakt werden door de crisis. We merkten dat de foodtruck, de maaltijdbox én het persoonlijke contact ontzettend gewaardeerd werden. Daarnaast bleven we via social media en de telefoon in nauw contact met onze gasten.”

Niemand alleen aan tafel

Gelukkig konden we eind september weer heropenen op onze locaties met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste resto-avond. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseerden we mede dankzij  Stichting Solidarodam een speciale Resto-avond, de ontmoeting stond hierbij centraal. Dit was tegelijkertijd de laatste Resto-avond voor de aankondiging van de tweede lockdown. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Bij de maaltijd lanceerden we ook een placemat-actie genaamd ‘Niemand alleen aan Tafel’. Hierbij ontvingen mensen bij de maaltijd een placemat met uitleg hoe je eenvoudig een corona-proof diner voor twee kunt organiseren.

Maaltijdactie in Vreewijk

Ook hebben we meegewerkt aan de maaltijdactie van het Zadkine Startcollege in Vreewijk. Hier ondersteunen wij normaalgesproken buurtbewoners bij het organiseren van maandelijkse Resto-avonden, waarbij leerlingen van het Zadkine-college en vrijwilligers koken voor eenzame bewoners uit de buurt. In coronatijd zijn leerlingen en vrijwilligers blijven koken voor deze buurtbewoners. Zij kookten eenmaal per week maaltijden die afgehaald konden worden of thuisbezorgd. Daarbij maakte ook Humanitas van deze maaltijdactie gebruik voor haar doelgroep.

Het Grootste Online Kerstdiner van Nederland

Resto VanHarte Rotterdam deed ook mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Minister Hugo de Jonge hielp mee met de bezorging van de maaltijden voor mensen die zelf niet naar de afhaallocatie konden komen.