Resto VanHarte en DUWO organiseren samen eerste pop-up huisdiner voor studenten

Op donderdag 18 april organiseren we samen met DUWO het eerste pop-up huisdiner voor studenten in Leiden. Het diner vindt plaats in een van de panden van DUWO, een verhuurder van studentenhuisvesting in diverse steden. Er is steeds meer eenzaamheid onder studenten. Met het huisdiner willen we zorgen voor meer verbinding en sociaal contact door hen samen te laten koken en eten.

Maar liefst 24 procent van de studenten in het hoger onderwijs geeft aan sterk eenzaam te zijn. (bron: Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs, RIVM, Trimbos-instituut). Voor jongeren en jongvolwassenen zijn levensgebeurtenissen, zoals de overstap van middelbare school naar studie, vaak grote uitdagingen. Deze veranderingen brengen veel onzekerheid en stress met zich mee, aangezien er meer van hen wordt verwacht en hun leven drastisch verandert. Daarnaast moeten jongeren die het ouderlijk huis verlaten en zich vestigen in een nieuwe stad opnieuw een sociaal netwerk opbouwen. Als dit niet (meteen) lukt, ligt eenzaamheid op de loer.

Gezellig samen eten voor een betaalbare prijs

DUWO ziet een toenemende behoefte aan verbinding en sociaal contact onder haar huurders. Met de pop-up huisdiners willen we studenten bij elkaar brengen. De huisdiners vinden plaats in de common rooms - een soort huiskamers - van de zelfstandige woonunits in de studentencomplexen van DUWO. Voor slechts vijf euro kunnen studenten genieten van een gezamenlijke maaltijd en naderhand samen ontspannen met een film of bordspel. Het eerste huisdiner is op 18 april in de common room van studentencomplex Sigmaplantsoen in Leiden. Later dit jaar vinden er nog twee pop up diners plaats in Leiden. Als de pilot succesvol blijkt, streven we ernaar om dit initiatief uit te breiden naar andere locaties en steden.

Polle Janssens, directeur-bestuurder van Resto VanHarte: “Bij Resto VanHarte zien we dat vooral ouderen ons goed weten te vinden, terwijl we weten dat de eenzaamheid onder jongeren minstens zo groot is. De samenwerking met DUWO biedt een unieke kans om deze doelgroep te bereiken en te ondersteunen.

Resto VanHarte maakt kans op een Appeltje van Oranje. Dit is dé prijs van het Oranje Fonds voor projecten die mensen verbinden en eenzaamheid verminderen. De winnaar ontvangt €25.000 uit handen van koningin Máxima. Stem jij op ons? Dit kan tot en met 31 mei. Dankjewel!