Interview Polle Janssens: "Het voelt toch een beetje als 'onze' week."

Waarom is de Week tegen Eenzaamheid belangrijk voor Resto VanHarte?

Resto VanHarte streeft naar een Nederland waar niemand ongewenst eenzaam is en waar mensen op elkaar letten. In de Week tegen Eenzaamheid is er veel aandacht voor de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid, zowel voor de individuele mensen als voor de maatschappij. Al die aandacht helpt ons weer om allerlei soorten samenwerkingspartners te mobiliseren en extra kracht te ontwikkelen in de strijd tegen eenzaamheid. Zo kunnen wij nog meer van betekenis zijn voor onze gasten. Het is daarbij fantastisch om te zien hoe onze mensen en vrijwilligers in al die Resto’s deze week omarmen. Het voelt toch een beetje als ‘onze’ week.

Waar kijk je het meest naar uit in de Week tegen Eenzaamheid?

Ik ben die week bij zoveel mogelijk avonden aanwezig, dat is sowieso een feestje. Maar een hoogtepunt zal zeker zijn dat we in die week in Landsmeer een nieuwe Resto-vestiging openen die geheel op vrijwilligers draait. Dat is spannend maar ook heel gaaf!

Welk succes van vorig jaar in de Week tegen Eenzaamheid is je het meeste bijgebleven?

De samenwerking met MAGGI heeft ervoor gezorgd dat we veel aandacht kregen voor ons idee om buren te laten koken voor Resto-gasten die in coronatijd niet naar ons toe konden komen. En dat is natuurlijk fantastisch. Wij noemen onszelf ‘het recept voor een betere buurt’. En nu werden we letterlijk geholpen door recepten uit de buurt!

Welke ontwikkelingen zijn er bij de Week tegen Eenzaamheid en wat vind je daarvan?

Ik zie en ben blij dat er steeds meer en terechte aandacht komt voor eenzaamheid onder jongeren, dus ook in de Week tegen Eenzaamheid. Daarnaast merk ik dat het aantal deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid die bestaat uit bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen, blijft groeien. Dat is belangrijk, want van daaruit kunnen we de krachten bundelen en ook een signaal afgeven aan een nieuw kabinet en minister van VWS: koers houden maar versnellen!

Wat is jouw oproep aan mensen tijdens de Week tegen Eenzaamheid?

‘Doe mee!’ Voor jezelf of voor anderen!

Resto VanHarte maakt kans op een Appeltje van Oranje. Dit is dé prijs van het Oranje Fonds voor projecten die mensen verbinden en eenzaamheid verminderen. De winnaar ontvangt €25.000 uit handen van koningin Máxima. Stem jij op ons? Dit kan tot en met 31 mei. Dankjewel!