Resto VanHarte Alkmaar

Op 14 maart moesten we de deuren van onze buurtrestaurants in Alkmaar sluiten vanwege de coronacrisis. Vrijwel direct erna zetten we verschillende initiatieven op om buurtgenoten met elkaar te blijven verbinden. Hieronder staan enkele voorbeelden zoals de 'Belcarousel', de kettingbriefactie en de actie 'Soep op de stoep'. Voor een compleet overzicht van onze activiteiten in 2020 kunt u het lokale jaarverslag van Resto VanHarte Alkmaar opvragen bij Marielle van der Molen via m.vandermolen@restovanharte.nl.

Bellen en schrijven voor contact

Onze vrijwilligers belden met de gasten en gingen langs bij mensen die behoefte hadden aan persoonlijk contact. Ook startten zij speciale acties op om het contact tussen gasten onderling te stimuleren zoals een 'Belcarousel' en een kettingbriefactie.

Soep op de stoep 

Daarnaast startte het team de actie 'Soep op de stoep' om buurtbewoners van de wijk Hoefplan te voorzien van hun favoriete soep én een praatje. Iedereen heeft wel een favoriet soeprecept. Resto VanHarte riep inwoners van de wijk op om hun favoriete recept in te sturen. Het team bezorgde de soep vervolgens met een versgebakken broodje van Maalderij de Gouden Engel op de stoep. Uiteraard werd hierbij 1,5 meter afstand gehouden.

Gelukkig konden we in juni weer heropenen in wijkcentrum Overdie met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste Resto-avond. Met de bijdrage van ING Help Nederland Vooruit organiseerden we op 12 augustus, als feestelijke heropening van Resto VanHarte Hoeverstaete, een gezellige, coronaproof buurtbarbecue. De gasten konden genieten van zomerse gerechten, natuurlijk op veilige afstand van elkaar. Iedereen was blij om weer iets leuks te kunnen doen, mensen te ontmoeten en de vrijwilligers van Resto VanHarte weer te zien.

Week tegen Eenzaamheid

Samen met Maggi en vriendschapsplatform Go mingle organiseerden we tijdens de Week tegen Eenzaamheid een bijzondere Resto-avond voor nieuwe én bestaande gasten. Het thema was het verbinden van generaties. We ontvingen jong & oud in het Resto en leerlingen van basischool De Fontein hielpen mee in de keuken en in de bediening. 

Niemand alleen aan tafel

Helaas moesten we in het najaar onze deuren al weer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden en het bezorgen van maaltijden op de stoep. Bij de maaltijd ontvingen mensen ook een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel'. Met de placemat riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Op deze manier zorgden we toch voor verbinding.

Het Grootste Online Kerstdiner van Nederland

Resto VanHarte Alkmaar deed ook mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Zo konden we onze gasten ook tijdens de tweede lock down blijven voorzien van een lekkere, gezonde maaltijd én een praatje. We hopen hen snel weer te mogen ontvangen tijdens een gezellige Resto-avond.