Verhalen van onze gasten

Annelies en Johan

Annelies en Johan ontmoetten elkaar bij Resto VanHarte. Annelies: “Na het overlijden van mijn man, at ik niet meer goed. Koken voor mezelf en alleen eten vond ik helemaal niets, dus ik deed het gewoon niet meer. Ook constant bij mijn kinderen aankloppen vond ik geen optie. Ik wist dat dat niet goed zat, dus ik gaf het aan bij mijn arts. Die suggereerde Resto VanHarte. En de eerste keer kwam ik Johan tegen.”

Johan werd arbeidsongeschikt verklaard. Lastig, want Johan is graag bezig. Naast een hoop vrijwilligerswerk kaart Johan in het buurthuis waar ook Resto VanHarte kookt. Na het kaarten een warme maaltijd, dat was natuurlijk een makkelijk besluit. Als je alleen woont dan is gezond eten een uitdaging. De supermarkten maken het je zo gemakkelijk met eenpersoons magnetron maaltijden en ongezonde snacks. Dus een gezond driegangenmenu van Resto VanHarte was eigenlijk de aanzet om iedere dinsdag na het kaarten mee te eten. Dat doe ik inmiddels al 7 jaar, waarvan het laatste jaar samen met Annelies.”

Nick

In 2013 kwam Nick voor het eerst bij Resto VanHarte. Tijdens een speciale thema-avond, waarbij Nick eigenlijk op de muziek afkwam, schoof hij aan voor een dessert. Dat beviel hem wel. Hij knoopte een gesprek aan met locatiemanager Jolanda en besloot een week later mee te eten tijdens een Resto diner in Utrecht.

“Toen ik binnenkwam was het nog vrij stil. Er was een gezin met kleine kinderen en aan een andere tafel zaten twee mensen. Ik had sterk de neiging om alleen aan een tafel te gaan zitten, want net als in een café stap je bij binnenkomst ook niet gelijk op iedereen af. Maar ik dacht bij mezelf: ‘kom op Nick, je komt juist om contact te leggen. Dan moet je je niet afzonderen’. Ik vroeg aan de dame en de heer of ik bij hen mocht aanschuiven. Dat mocht natuurlijk, en ik heb toen een hele gezellige avond gehad.” Inmiddels is Nick een vaste gast bij Resto VanHarte en maakt hij foto's, onder andere voor social media. 

Karel

In 2010 kwam Karel via de vrijwilligersvacaturebank bij Resto VanHarte in Enschede terecht. Met zijn ervaring in de keuken van een evenementenlocatie vormde hij een mooie aanvulling op het team. Naast zijn werkzaamheden in de keuken helpt Karel chef-kok Jan onder andere mee met het KinderResto.

Karel: “Resto VanHarte is voor mij behalve een uiterst gezellige werkplek ook een plek waar ik leuke mensen ontmoet, die net als ik hun hobby samen met anderen willen uitvoeren. In de afgelopen tien jaar heb ik vooral genoten van de vrijwilligersdagen, de Buurtbbq’s en de pop-up resto's. Maar het allermooiste is natuurlijk dat ik bij Resto VanHarte Martine heb ontmoet waar ik nu mee samenwoon nadat ik hiervoor dertig jaar alleen woonde.”

Maria

In 2017 werd Maria onverwachts gehandicapt; van de ene op de andere dag raakte zij haar spierkracht kwijt. Daardoor is het heel lastig om te balanceren en dat maakt het koken moeilijk. Haar buurvrouw nam haar mee naar Resto VanHarte. Inmiddels is ze een vaste en gewaardeerde gast. 

"Wat is het een mooie wereld bij Resto VanHarte. Ik voel daar zoveel warmte en gezelligheid. De belangstelling voor de gasten is hartverwarmend; iedereen krijgt aandacht en een luisterend oor. Je ziet mensen daardoor opbloeien", aldus Maria.