Resto VanHarte Utrecht

Vanwege het coronavirus moesten we half maart de deuren sluiten van onze buurtrestaurants in Utrecht. Tijdens de gehele lock down periode die hierop volgde bleven we in contact met vrijwilligers en gasten via de telefoon, mail, en social media. Daarnaast organiseerden we verschillende activiteiten voor de buurt. We lichten er twee initiatieven uit: de buurtmaaltijden op Bevrijdingsdag en een bijzondere koekjesactie. Voor een compleet overzicht kunt u het lokale jaarverslag van Resto VanHarte Utrecht opvragen bij Marielle van der Molen via m.vandermolen@restovanharte.nl.

Maaltijd én ontmoeting op Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag voorzag Resto VanHarte honderd buurtbewoners van Leidsche Rijn van een maaltijd én een ontmoeting. De maaltijden werden bereid in onze Resto-locatie en vervolgens langsgebracht bij gasten en andere buurtbewoners. Elke vrijwilliger bezocht maximaal vijf personen zodat er voldoende tijd was voor een praatje. Met dit initiatief sloot Resto VanHarte aan bij de stedelijke actie Buurtmaaltijden.

Koekjesactie

Met Pasen hebben we, in samenwerking met Voedselsurplus en Abrona als leverancier, een koekjesactie uitgevoerd. We maakten 150 pakketjes heerlijke ambachtelijke koekjes met een persoonlijk kaartje en een mooi lint. Deze pakketjes zijn langsgebracht bij gasten en vrijwilligers. Een bijzonder momentje voor hen, net voor of met Pasen. Bijzonder was dat we ook hulp kregen van nieuwe vrijwilligers.

Samen met de Lions Vleuten - De Meern zorgden we ervoor dat onze gasten, op afstand, toch samen konden eten. We startten een laptopactie en zorgden er zo voor dat onze gasten, die elkaar normaalgesproken elke week een keer zien, nu via Zoom samen konden eten. Stichting Voedselsurplus stelde enkele laptops ter beschikking voor wie graag mee wilde doen maar geen geschikte computer of telefoon had. Zo waren de zoomdiners voor iedereen toegankelijk.

De Week Tegen Eenzaamheid

Gelukkig konden we in juni weer heropenen op onze locatie in Leidsche Rijn en in juli op Kanaleneiland. We begonnen met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste Resto-avond. In september en oktober hebben we, dankzij een bijdrage van Books 4 Life Utrecht, een voorleesdiner georganiseerd. Tijdens de maaltijd lazen vrijwilligers, de Restomanager en een gast korte verhalen en/of fragmenten uit boeken voor om mensen te inspireren. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseerden we drie bijzondere Resto-avonden met als thema Jong & Oud voor nieuwe én bestaande gasten. Studenten van de Hogeschool Utrecht hielpen mee met de organisatie en organiseerden een quiz voor de gasten. 

Niemand alleen aan tafel

Helaas moesten we in het najaar onze deuren alweer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Bij de maaltijd ontvingen mensen ook een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel'. Met de placemat riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Op deze manier zorgden we toch voor verbinding.

In november en december organiseerden we met Utrecht in Dialoog twee online themadiners. Tijdens een ontmoeting via Zoom konden de gasten samen genieten van een afhaaldiner van Resto VanHarte en met elkaar in dialoog gaan. Het eerste diner had het thema 'Lekker in je vel' en de tweede dialoog ging over 'Familie'. Met name de dialoog 'Familie' was bijzonder omdat mensen met verschillende culturele achtergronden het gesprek aangingen over wat familie voor hen betekent. Dit zorgde voor meer verdieping en begrip in het contact met elkaar.

Verbinding in de decembermaand

Op 22 december brachten we, samen met andere (maatschappelijke) initiatieven, het BuurtMaaltijden Decemberdiner bij mensen thuis. Dit deden we met een corona-proof concept van een maaltijd met een praatje aan de voordeur bij iedereen in Utrecht die mee wilde doen. Resto VanHarte Utrecht deed ook mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Zo konden we onze gasten ook tijdens de tweede lock down blijven voorzien van een lekkere, gezonde maaltijd én een praatje. We hopen hen snel weer te mogen ontvangen tijdens een gezellige Resto-avond.