Resto VanHarte Tilburg

Vanwege het coronavirus moesten we in het voorjaar de deuren sluiten van onze buurtrestaurants in Tilburg. Vrijwel meteen erna startten we met de BelCarrousel. Samen met onze vrijwilligers belden we gasten om een luisterend oor te bieden én om hen waar nodig in contact te brengen met andere (zorg)instanties. We boden de dienst van de BelCarrousel ook actief aan aan andere organisaties in Tilburg zoals De Zonnebloem, KBO etc..

Naast de BelCarrousel startten we ook een Facebookactie. In een terugkerend wekelijks patroon posten we dagelijks berichten over actuele thema's en acties. Een populaire actie was 'Koken met de Chef'; gasten konden via onze Facebookpagina een lievelingsgerecht indienen. De winnaar werd beloond met een heerlijke thuisbezorgde (lievelings)maaltijd.

Gezellige middag met gratis maaltijd

Samen met ISS Facilicity Services bezorgden we honderd Tilburgers een gezellige middag met gratis maaltijd. Onze gasten én andere buurtbewoners konden hiervoor terecht bij een speciale foodtruck. Op drie verschillende tijdstippen boden we koffie, thee en iets lekkers aan én een gratis maaltijd om mee te nemen naar huis. Tijdens het koffie- en theemoment was er ruimschoots tijd om gezellig bij te kletsen en te genieten van elkaars gezelschap.

Krijn (90):"Ik vond het een ontzettend leuke middag. Het was heel fijn om onder het genot van een kopje koffie weer even bij te praten en ik ben blij met de maaltijd die ik mee naar huis mag nemen."

Gelukkig konden we in juli weer heropenen op één van onze locaties met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste resto-avond. Samen met Maggi en vriendschapplatform Go mingle organiseerden we tijdens de Week tegen Eenzaamheid een bijzondere resto-avond voor nieuwe én bestaande gasten. Onze vrijwilligster en ambassadeur Annie vertelde deze avond over haar inzet tegen eenzaamheid. Ook heeft vrijwilligster Hanny een gedicht voorgedragen over vertrouwen. De vijf vrijwillige dames van de BelCarrousel hebben we in het zonnetje gezet voor hun werk tijdens de lockdown.

Niemand alleen aan tafel

Helaas moesten we in het najaar onze deuren alweer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Door de inzet van een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel' riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Gasten zochten elkaar op of nodigden een vriend, buurtgenoot of familielid uit om samen te eten. Daarvan ontvingen we leuke foto's. Deze deelden we vervolgens op Facebook om anderen te inspireren om hetzelfde te doen. 

Kerstdiners

Op 23 december konden we ondanks alle beperkingen toch een mooie afsluiter organiseren voor onze gasten en vrijwilligers. Voor de gasten waren er drie mooie kerstmenu’s die besteld konden worden en voor de vrijwilligers hebben we deze menu’s gratis aangeboden. Het verspreiden van de diners was ook een mooie gelegenheid om de meeste vrijwilligers kleinschalig maar persoonlijk een fijne kerst te wensen en hen hun kerstgeschenk van Resto VanHarte te overhandigen: een heerlijke VanHarte fleecedeken. 

Impactgericht Subsidiëren

In 2020 was Resto VanHarte partner van de pilot ‘Impactgericht Subsidiëren’ van Gemeente Tilburg. In het lokale jaarverslag van Resto VanHarte Tilburg vindt u hierover meer informatie en een volledig overzicht van alle acties die we uitvoerden tijdens de coronacrisis. Neem contact op met Marieke Kroon via m.kroon@restovanharte.nl als u dit lokale jaarverslag wilt ontvangen.