Over eenzaamheid

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Maar liefst 43 procent van de volwassenen voelt zich eenzaam waarvan 30 procent enigszins eenzaam en 13 procent sterk eenzaam (bron: RIVM onderzoek mentale gezondheid december 2023).

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid:

Oorzaken van eenzaamheid

Waarom voel je je eenzaam? Gevoelens van eenzaamheid kunnen veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het wegvallen van sociaal contact door het verliezen van een baan, een verhuizing of het verlies van een dierbare. Maar ook (psychische) gezondheidsklachten kunnen eenzaamheid veroorzaken. Zo kan een ziektebeeld ervoor zorgen dat je sociaal contact gaat vermijden, waardoor je in een sociaal isolement kunt raken. En wist je dat genetische factoren ook bepalend kunnen zijn voor gevoelens van eenzaamheid? Vaak is het een combinatie van oorzaken die iemand eenzaam maakt.

Daarnaast zijn er specifieke groepen die meer risico lopen op eenzaamheid zoals ouderen, alleenstaande ouders, vluchtelingen en migranten, mensen met een beperking en mantelzorgers. Ook jongeren voelen zich steeds vaker eenzaam. Lees hier meer over deze doelgroepen en hoe Resto VanHarte deze groepen bereikt

Wat doet Resto VanHarte tegen eenzaamheid

Resto VanHarte richt zich met haar activiteiten op sociale eenzaamheid. Sociale relaties verkleinen de kans op sociale eenzaamheid. Maar het is niet zo dat hoe meer, hoe beter. Vier of vijf goede contacten is al voldoende om eenzaamheid tegen te gaan. Het belangrijkste is een goede variatie: vrienden, familie, buren, collega’s, jong en oud. Een gevarieerd netwerk verkleint de kans op eenzaamheid wanneer een contact wegvalt door bijvoorbeeld het verliezen van een baan, een verhuizing of het verlies van een dierbare.

Resto VanHarte helpt mensen met een klein sociaal netwerk hun netwerk uit te breiden. Lees hier hoe we dat doen.

Wetenschappelijke benadering van eenzaamheid

Wie eenzaamheid wil bestrijden, doet dat het beste volgens wetenschappelijk onderbouwde methodes. Waarvan gebleken is dat die werken. Hier lees je volgens welke wetenschappelijke principes Resto van Harte te werk gaat. Wij hebben dit uitgebreid vastgelegd in onze interventiebeschrijving. Die beschrijving is het uitgangspunt voor onze acties. Lees hier hoe we wetenschappelijke inzichten toepassen in ons werk.


Meten van Resultaat

Resto VanHarte heeft als missie eenzaamheid en sociaal isolement te bestrijden en te voorkomen. Dat doen we door mensen met elkaar in verbinding te brengen aan de eettafel. Onze gasten krijgen zo de kans om nieuwe vrienden te maken en hun netwerk uit te breiden. En dat werkt, blijkt uit onze jaarlijkse enquêtes. Lees hier over ons impactonderzoek

We hebben een verkeerde kleur rood Resto VanHarte-schorten liggen. Die kun jij nu voor slechts 5 euro kopen! Voor jezelf of cadeau voor een ander. Zolang de voorraad strekt.