Jolanda, waarom dit benefietdiner?
“Resto VanHarte bestaat dit jaar 16 jaar in Utrecht, landelijk bestaan we zelfs 20 jaar. Een mooie mijlpaal die we vieren met iets wat helemaal bij ons past: samen eten, met een feestelijk programma. Maar ook een belangrijk moment om aandacht te vragen voor ons werk. Want hoewel onze diners laagdrempelig zijn, zijn ze niet gratis. We houden de prijs bewust laag, zodat iedereen mee kan doen – maar dat betekent dat we afhankelijk zijn van subsidies en giften. En dat is, zeker nu, een uitdaging. Met het benefietdiner hopen we mensen te enthousiasmeren om ons te steunen. Samen kunnen we het verschil maken.”
Wat maakt Resto VanHarte zo bijzonder?
“Bij Resto VanHarte draait het om meer dan een bord eten. Voor veel mensen zijn onze diners het enige moment in de week waarop ze anderen ontmoeten. Ze hebben hun partner verloren, voelen zich eenzaam, of komen gewoon nergens meer. Bij ons schuif je aan bij een tafel met mensen uit de buurt – bekenden én onbekenden. Je komt in gesprek, deelt iets met elkaar, en soms is een half oor al genoeg om je gehoord te voelen. Bovendien is er van alles te beleven: er zijn wel eens optredens, gastkoks uit allerlei landen, we dineren tussen de boeken in de bieb en organisaties schuiven aan, zoals binnenkort het Centraal Museum. Dus je wereld wordt er groter en rijker door!””
Kun je een voorbeeld geven?
“Het is moeilijk kiezen, er zijn zoveel mooie verhalen... Een student met een burn-out die bij ons kwam vrijwilligerswerk kwam doen en langzaam weer opbloeide. Zij pakte haar studie weer op en geïnspireerd door de ontmoetingen bij Resto VanHarte is ze ontwikkelingswerk gaan doen. Ze werkt nu bij het ministerie van Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp. Of een van onze gasten, van wie de dochter ons mailde om te bedanken. Ze schreef: ‘Bij jullie kon mijn moeder gewoon zichzelf zijn.’ Dat raakt me echt. En een jonge vrijwilliger die net in Nederland was, bij ons de taal leerde, nu een succesvol cateringbedrijf heeft en ons op vrijdag sponsort met boodschappen. Dat zijn de verhalen die blijven hangen.”
Wat gebeurt er op zo’n avond bij jullie?
“In het begin zijn mensen nog wat afwachtend, maar dan houden we een welkomstpraatje en al snel ontstaan de gesprekken. Tegen het einde van de avond moeten we bijna smeken om af te ronden – mensen blijven maar kletsen! En dat is precies de kracht van Resto VanHarte: ontmoeting, verbinding. Of je nu komt voor gezelschap, steun, of gewoon een gezellige avond – je komt als mens en gaat als goede bekenden, of zelfs als vrienden weer naar huis.”
Waarom is dat juist nu zo belangrijk?
“Ik schrik vaak van de cijfers rondom eenzaamheid in de stad. De helft van de mensen voelt zich wel eens eenzaam. Voor je gezondheid is eenzaamheid schadelijker dan roken! Wij zijn een plek in de wijk waar mensen gezien worden. Er ontstaan netwerken: iemand helpt met een kapotte wasmachine, of gaat mee naar het ziekenhuis. We zijn soms het begin van iets groters.”
Wat hoop je dat mensen doen na het lezen van dit interview?
“Kom naar het benefietdiner op 21 mei in de Stadsschouwburg Utrecht! Geniet van een heerlijke maaltijd, mooie ontmoetingen, inspirerende optredens en een avond vol betekenis. En steun daarmee het werk van Resto VanHarte, zodat we dit nog jarenlang kunnen blijven doen – in Utrecht en daarbuiten.”
🎟️ Koop je kaarten via:
stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/seizoen-2024-2025/resto-vanharte-benefiet-resto-vanharte-ism-ssbu
Over Resto VanHarte
Resto VanHarte organiseert al 20 jaar sociale buurtdiners door heel Nederland. Samen met vrijwilligers zorgen zij voor warme maaltijden én warme ontmoetingen. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of inkomen. De impact is groot: mensen voelen zich minder eenzaam, krijgen meer zelfvertrouwen en bouwen nieuwe netwerken op. Resto VanHarte draagt daarmee bij aan sociale gezondheid: een samenleving waarin mensen zich verbonden voelen, ertoe doen en iets voor elkaar kunnen betekenen.
Wil jij daar deel van uitmaken? Kom eten, kom helpen, of steun ons werk. Want iedereen verdient een ontmoeting aan tafel. www.restovanharte.nl/utrecht
Van 15 t/m 17 juni fietsen Nederlandse chefs, sommeliers & wijnimporteurs 200 km dwars door het wijnlandschap van Bordeaux – voor meer verbinding en minder eenzaamheid.
Draag jij ook bij aan waardevolle ontmoetingen aan tafel? Dankjewel voor je steun!