Resto VanHarte verbindt met Nationaal Integratiediner door heel Nederland

NID AlkmaarOp verschillende locaties van Resto VanHarte zijn in oktober ontmoetingsdiners georganiseerd, in het kader van het Nationaal Integratiediner. De diners vonden plaats in Alkmaar, Middelburg, Leiden en Venlo. Doel van de diners was om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Waar ontmoetingen zijn, ontstaat immers begrip. Dat lukte, want mensen vanuit allerlei culturen kwamen samen om elkaar beter te leren kennen én samen te dineren.

De kracht van de vrouw

Samen met VROUWenKRACHT organiseerde Resto VanHarte Alkmaar het diner in Wijkcentrum Overdie. Vrouwenkracht zet zich in om nieuwe Nederlanders wegwijs in Alkmaar en in de Nederlandse cultuur te maken en is erop gericht om vrouwen zoveel mogelijk zelfstandig te maken en elkaar te ondersteunen.
Doel van het Nationaal Integratiediner is het ‘vieren van verschillen’. Het diner werd dan ook bereid door vrouwen vanuit VROUWenKRACHT, volgens recept van land van herkomst.

Koerdische muziek en stamppot

In Middelburg werd er samengewerkt met Welzijn Middelburg, VluchtelingenWerk en Samen Vrijwillig. VluchtelingenWerk had vluchtelingen en statushouders uitgenodigd om mee te helpen in de keuken en aan te schuiven bij het culturele diner. Ook verzorgde Jangin, een Koerdische statushouder, muziek uit zijn thuisland. Deelnemers van Project Aan de Slag hielpen ook mee in de keuken.

Het ‘vieren van verschillen’ stond centraal deze avond en dat kwam onder andere tot uiting in het menu: er waren specialiteiten uit Somalië, maar ook Nederlandse aspergesoep en andijviestamppot. Eten verbindt, dat bleek maar weer. Restomanager Josephine Elliott: ‘Het was heel gezellig, er hing een leuke sfeer. Er werd genoten van het eten, alleen sommige statushouders moesten erg wennen aan de smaak van de aspergesoep. Maar alles ging op!”

Het integratiediner is volgens Elliott iets dat echt moet blijven, omdat het (helaas) nog steeds nodig is: “Ik vind het heel belangrijk dat het elk jaar wordt gedaan. De vrees voor het onbekende en het vreemde is alleen maar tegen te gaan door elkaar zo veel en vaak mogelijk te ontmoeten. En dit is een plek waar dat kan, in een veilige omgeving. Er moet aandacht voor blijven, om dit soort ontmoetingen te blijven organiseren.”

NID MiddelburgNID MiddelburgNID Middelburg

 

 

 

  

Foto bovenaan: Alkmaar

Drie foto's: Middelburg

Het Nationaal Integratiediner is een initiatief van schoonmaakorganisatie Asito en is ontstaan in 2011. Sinds 2017 heeft ook Dirk van den Broek zich verbonden aan het Nationaal Integratiediner. Het doel van het Nationaal Integratiediner is om verschillende mensen met elkaar te verbinden om zo meer begrip en respect te kweken. Dit zorgt voor meer samenhang in de maatschappij. Voor de organisaties die meedoen, verbetert het de samenwerking en versterkt het de relatie met andere stakeholders. Meer informatie is te vinden op www.nationaalintegratiediner.nl.

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact