Jetta Klijnsma, nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

2018 Jetta Klijnsma"Als ik mijn vrije tijd kan besteden aan iets wat er zó toe doet als Resto VanHarte, dan zeg ik volmondig ja.”

Sinds april 2018 is Jetta Klijnsma, voormalig staatssecretaris en nu commissaris van de Koning in Drenthe, toegetreden als voorzitter van de Raad van Toezicht van Resto VanHarte. “Een voordeel van commissaris van de Koning zijn is dat je onbetaalde nevenfuncties mag vervullen. En voor mij stond Resto VanHarte bovenaan.” De eerste kennismaking van Jetta Klijnsma met Resto VanHarte was in 2009. Als wethouder in Den Haag maakte zij de openingsavond van het Resto in de Haagse Laak-buurt mee. Toen ze gevraagd werd voorzitter van de Raad van Toezicht van Resto VanHarte te worden hoefde ze niet lang na te denken. Naast voorzitter bij Resto VanHarte is Jetta Klijnsma ook ambassadeur van het Liliane Fonds.

Voor elkaar en met elkaar
Jetta Klijnsma heeft al menig Resto-avondje meebeleefd en is enthousiast over het werk van Resto VanHarte. “Vanuit de praktijk weet ik wat Resto VanHarte betekent voor de buurt. Het is echt ‘voor elkaar en met elkaar’. Mensen met een kleine portemonnee kunnen een hapje buiten de deur eten. En je hoeft niet alleen te eten, want je zit gezellig met anderen aan tafel. Bovendien komen de vrijwilligers in het Resto meestal ook uit buurt. Als voorzitter van Resto VanHarte ben ik nauw betrokken bij de organisatie, financiën en de uitstraling. Ik kan met mijn eigen antennes vanuit de samenleving ideeën aandragen. Helpen fondsen aan te boren als er middelen nodig zijn. Daarnaast kan ik als voorzitter samen met de directeur naar buiten stappen om Resto over het voetlicht te brengen. Het fijne van ouder worden is dat je alles wat je in je rugzak hebt, in kunt zetten om iedereen verder te helpen. Als ik mijn vrije tijd kan besteden aan iets wat er zó toe doet als Resto VanHarte, dan zeg ik volmondig ja.”

Het leven kan een eenzaam avontuur zijn
Wat vindt Jetta van het feit dat eenzaamheid onder ouderen veel belangstelling krijgt, terwijl eenzaamheid iedereen kan overkomen? Jetta; “Als je ouder wordt wordt je sociale omgeving kleiner. Want je kinderen gaan het huis uit en je partner en vrienden kunnen komen te overlijden. Dan heb je minder maatjes waarmee je leuke dingen kunt ondernemen. Maar ook jongeren hebben te kampen met periodes van eenzaamheid. Of je nou uit de grote stad komt of van het platteland. Het leven kan een eenzaam avontuur zijn. Het is daarom belangrijk dat we elkaar tussen alle leeftijden en bij alle culturen en religies proberen te blijven vinden. Zo creëer je samen sociale cohesie. Dat is waar het om gaat. Dat je mensen met elkaar in verbinding brengt en dat mensen een plek vinden waar ze zich veilig voelen. En dat is nou juist wat ik zie bij Resto VanHarte. Niet alleen gasten voelen zich er thuis, maar ook vrijwilligers vinden er een veilige plek.”

Resto VanHarte is een verbindende organisatie geworden
“Ik zie dat Resto VanHarte zich enorm heeft ontwikkeld. Zij heeft haar vleugels uitgeslagen en is in vele wijken actief. En het mooie is dat al die Resto’s zich ontwikkelen naar de lokale setting. In het ene Resto zie je meer mensen met een vluchtelingenachtergrond, in de andere juist meer ouderen. Sommige Resto’s richten zich op mensen die onder de armoedegrens leven en ook voor kinderen worden speciale Resto’s georganiseerd. Resto VanHarte is een verbindende organisatie geworden. Het gaat niet alleen meer om het ontmoeten van je buurtgenoten; je maakt ook kennis met organisaties in de buurt. Resto VanHarte heeft zijn plek verworven in de infrastructuur van de eenzaamheidsbestrijding. Nu wordt het zaak om nog meer te kijken naar dwarsverbanden. Er zijn meer organisaties die zich op dit vlak bevinden, bijvoorbeeld maatjes- en buddieprojecten, schuldhulpverlening, het Leger des Heils en de Zonnebloem. Resto is steengoed in het verzorgen van een maaltijd en het zou zo mooi zijn als we samen met andere initiatieven nog meer impact kunnen bewerkstellingen.”

Vooroordelen wegnemen en nieuwe bruggen slaan
Resto VanHarte is genomineerd voor de Gouden Prokkel, een prijs uitgereikt door stichting Prokkel, die ‘prikkelende ontmoetingen’ organiseert tussen mensen mét en zonder een verstandelijke beperking. “Ik ben een groot fan van prokkelstages als manier om gehandicapte jongeren in aanraking te laten komen met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Zo worden vooroordelen weggenomen en nieuwe bruggen geslagen. Bij Resto VanHarte is iedereen welkom en prokkelaars in het bijzonder, zo blijkt maar weer eens uit deze nominatie. Verder vind ik het een fantastische ontwikkeling dat Resto VanHarte activiteiten organiseert zoals het Amsterdamse Feest van de Verbinding in de Beurs van Berlage in september 2018. Ruim 800 ouderen uit Amsterdam gaan elkaar ontmoeten met diner, theater en dans. Daarmee laat Resto VanHarte zien dat zij bestaat.”

Medewerkers en vrijwilligers zijn aan elkaar gebakken
“Alle inzet om de wereld een beetje mooier te maken doet er toe. Of dat nou betaald of onbetaald is, dat maakt geen moer uit. Het is essentieel dat mensen een inkomensvoorziening hebben, maar het is mooi als je daarnaast met onbetaald werk een bijdrage aan de samenleving kunt leveren. Dat geldt voor mij en voor de hele Raad van Toezicht. En voor alle vrijwilligers in het veld, die vaak vanuit hun professionele achtergrond een bijdrage leveren. Resto VanHarte is een organisatie van en voor gasten, medewerkers en vrijwilligers, en zij kunnen niet zonder elkaar. Daarnaast is ook het VanHarte centrum in Amsterdam essentieel, zodat alle filialen overeind kunnen blijven.”

Tenslotte, doet Jetta nog een appèl aan de gasten; “Iedereen is van harte welkom. Het is fijn dat er zoveel Resto’s zijn, maar het zou nog fijner zijn als er nog meer Resto’s komen. Dus draag uit wat het Resto voor jullie betekent, zodat wij op meer plekken van betekenis kunnen zijn. We zijn heel dankbaar als jullie ons visitekaartje willen zijn!”

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact