Resto VanHarte Lelystad

In het voorjaar moesten we vanwege het coronavirus de deuren van onze buurtrestaurants in Lelystad sluiten. Vrijwel meteen erna zetten we verschillende activiteiten op om met de buurt in verbinding te blijven: met de gasten van Resto VanHarte én met andere buurtgenoten. Tijdens de eerste lock down periode werd er een belactie gestart om te inventariseren waar mensen behoefte aan hadden. Waar nodig waren we de verbindende schakel met andere hulpverlenende organisaties. We posten video's en recepten op Facebook om op deze manier met elkaar in contact te blijven. En we verstuurden onze maandelijkse nieuwsbrief: digitaal én op papier.

Er ontstonden hartverwarmende initiatieven om in contact te blijven met de buurt. Hieronder staan enkele voorbeelden. Voor een compleet overzicht kunt u het lokale jaarverslag van Resto VanHarte Lelystad opvragen bij Marielle van der Molen via m.vandermolen@restovanharte.nl. Vrijwilligers bezorgden mede dankzij serviceclub de Lions en banketbakkerij Prins verrassingspakketjes bij de gasten. Ook was er een soep-challenge waarbij Lelystedelingen hun favoriete soeprecept konden inzenden. De lekkerste soep werd vervolgens met een broodje gratis thuisbezorgd.

Buitenbingo

Gelukkig konden we in juni weer heropenen met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste Resto-avond. Naast onze reguliere Resto-avonden organiseerden we ook nog een gezellige middag buiten met bingo, live-muziek en hapjes voor ouderen bij De Buizerd. De bewoners van het wooncomplex voor 55-plussers konden lang niet samen komen. Op deze manier konden ze weer genieten van wat gezelligheid. Eerder dit jaar organiseerden we ook al een openluchtbingo voor de bewoners van ouderenflat Leyakker. Op 6 juli vond het eerste benefietdiner voor Resto VanHarte Lelystad plaats. Het was een geweldige avond met lekker eten, live muziek en een loterij met mooie prijzen. In oktober organiseerden we samen met Maggi en vriendschapplatform Go mingle tijdens de Week tegen Eenzaamheid een bijzondere Resto-avond voor nieuwe én bestaande gasten

Niemand alleen aan tafel

Helaas moesten we in het najaar onze deuren alweer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden en het bezorgen van maaltijden op de stoep. Bij de maaltijd ontvingen mensen ook een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel'. Met de placemat riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Op deze manier zorgden we toch voor verbinding.

Hartverwarmende decemberacties

In december zetten we een wenskaartenactie op. Ruim 1.500 kinderen van verschillende basisscholen maakten een mooie kerst/nieuwjaarskaart voor de ouderen in Lelystad. Daarnaast verrasten we onze gasten met een feestpakketje met onder andere verse soep, een kerstkaart en een stappenteller om ook tijdens de lock down periode in beweging te blijven. Ook deed Resto VanHarte Lelystad mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Zo konden we onze gasten ook tijdens de tweede lock down blijven voorzien van een lekkere, gezonde maaltijd én een praatje. We hopen hen snel weer te mogen ontvangen tijdens een gezellige Resto-avond.