Resto VanHarte Enschede

Op 14 maart moesten we de deuren van ons buurtrestaurant in Enschede sluiten vanwege de coronacrisis. Vrijwel direct daarna startte het team verschillende initiatieven op om het contact met gasten en vrijwilligers te behouden. Dit gebeurde via telefoon, mail en social media. Maar ook door langs te gaan, met uiteraard 1,5 meter afstand. Om de gasten een hart onder de riem te steken verraste Resto VanHarte hen tijdens de eerste lock down periode met verse appeltaart die cliënten van Aveleijn speciaal voor Resto VanHarte gebakken hadden. Aveleijn is een Twentse zorgorganisatie die mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid ondersteunt.

KinderResto

In 2020 zou Resto VanHarte drie KinderResto series draaien van tien lessen. In het KinderResto leren kinderen over gezond eten en een gezonde leefstijl. Vanweg het coronavirus hebben we twee series afgerond. In plaats van een derde cyclus hebben we workshops voor de Weekendschool en een online kookworkshop opgezet. Hierdoor hebben we, ondanks de beperkingen, toch veel kinderen kunnen bereiken.

In juni organiserden we de eerste online kinderkookworkshop in Enschede. Kinderen van de Stichting Huiswerkbegeleiding Enschede leerden via Zoom hoe ze zelf een lekkere en gezonde muffin konden bereiden. Voorafgaand aan de workshop ontvingen ze een tasje met alle ingrediënten, het recept en het Resto VanHarte kinderkookboek.

Voor de kinderen die meededen aan het KinderResto bij voetbalvereniging De Tubanters, maakten Horecamanager Jan Sijbom en vrijwilliger Karel  van der Ley leuke filmpjes met online kookworkshops. Zij maakten gerechten die de kinderen thuis, met hun ouders, klaar konden maken. Ze hielden er niet alleen rekening mee dat de recepten geschikt waren om voor kinderen te maken, maar ook dat de ingrediënten niet duur waren. Zo konden alle kinderen meedoen.

Tot slot gaven we zes kookworkshops aan leerlingen van de Weekendschool. Kinderen van verschillende scholen leerden onder begeleiding van chef-kok Jan een lekkere, gezonde maaltijd bereiden. In totaal deden 120 kinderen mee aan de workshops. 

Week tegen Eenzaamheid

Gelukkig konden we in juni weer heropenen op onze locatie in Speeltuin Stadsveld met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste Resto-avond. In juli organiseerden we een corona-proof barbecue. We serveerden de gasten verschillende gerechten aan tafel. Op deze manier konden we voldoende afstand houden en toch genieten van lekker zomers eten. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseerden we een bijzondere Resto-avond met als thema Jong & Oud voor nieuwe én bestaande gasten. Leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS Stadsveld en de Pathmosschool hielpen mee in de bediening en in de keuken. 

Helaas moesten we in het najaar onze deuren alweer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Bij de maaltijd ontvingen mensen ook een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel'. Met de placemat riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Op deze manier zorgden we toch voor verbinding. Toen bleek dat Resto VanHarte vanwege de coronamaatregelen niet langer in Speeltuin Stadsveld kon koken, toverde Jan zijn schuur om in een afhaallocatie voor verse soep. Inmiddels kunnen we de afhaalmaaltijden weer leveren vanuit onze vaste locatie in Speeltuin Stadsveld. 

Het Grootste Online Kerstdiner van Nederland

Resto VanHarte Enschede deed ook mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Zo konden we onze gasten ook tijdens de tweede lock down blijven voorzien van een lekkere, gezonde maaltijd én een praatje. We hopen hen snel weer te mogen ontvangen tijdens een gezellige Resto-avond.

Hierboven staan enkele voorbeelden van onze activiteiten in 2020. Voor een compleet overzicht van alle activiteiten van Resto VanHarte Enschede kunt u het lokale jaarverslag van Resto VanHarte Enschede opvragen bij Marielle van der Molen via m.vandermolen@restovanharte.nl.