Verzorgingshuis 2.0

De personen op deze foto komen niet voor in deze blog.

Mijn grootvader heeft de honderd niet gehaald, maar hij was goed op weg. Toen mijn grootmoeder na zijn pensionering overleed, was hij maar wat blij dat hij naar het bejaardenhuis mocht. Met een bolknak, borrel, klaverjassen, zingen en moppentappen waren dat plezierige jaren. Nog mooier werd het toen hij een nieuwe liefde vond, trouwde en weer op zichzelf ging wonen.

Toch had mijn grootvader het geluk echt niet aan zijn kont hangen. Hij moest hard werken met een zwaar zieke vrouw thuis in een tijd dat het woord mantelzorg nog niet bestond.De familie, vaak de dochters en nichten, droegen deze zorg.

Nu, met steeds kleinere gezinnen, dubbele banen, zelfredzaamheid als mantra en alles beschikbaar achter een app, zou mijn grootvader het niet makkelijk hebben gehad. Langer thuis achter een gesloten voordeur en af en toe een kind of neefje op bezoek. En laten we het over de borrel en bolknak al helemaal niet hebben. Ik word van dat verschil met toen af en toe een beetje treurig.

"Moet je maar bij een Resto gaan eten. Dan laten we je zien hoe het ook kan," is een hele mooie oplossing, maar er gloort meer hoop. Zo hoorde ik recent op de radio van het bejaardenhuis 2.0.

Korte samenvatting: een oud, hoogbouw verzorgingshuis uitruimen, opknappen en per drie etages in handen geven van een ondernemende wijkverpleegkundige. Zij/Hij is de huisbaas en levert basiszorg aan de huurders. In het interview een dolenthousiaste oudere dame die tegen een gewone huurprijs weer een nieuw gezellig thuis had gevonden. Ze was nog heel gezond hoor, maar dit was veel leuker en ook best geruststellend met deze huisbaas. En ze hadden meteen een kaartclubje opgericht. Alleen zijn en langer thuis of gezellig samen: mijn grootvader zou het wel weten.

Verzorgingshuis 2.0 is een modern verzorgingshuis waar mensen zelf een appartement huren en waar ook zorg geboden kan worden. Verschil is dat de overheid dan niet meer voor het wonen én de zorg betaalt. Mensen kunnen de zorg zelf regelen via hun zorgverzekering.

In De Monitor, het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV, sprak hoogleraar Ouderengeneeskunde Jos Schols zich onlangs uit over deze oplossing voor de kloof tussen thuis wonen of in het verzorgingshuis. "Sinds 2015 zijn er alleen maar plekken verdwenen in verzorgingshuizen, zonder dat er alternatieven bedacht zijn. Nu is er sprake van een 'gapend gat' tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Moeten we weer terug naar het ouderwetse bejaardentehuis? Ja, maar dan in een nieuwe vorm; ik noem dat het verzorgingshuis 2.0."

Rob Kars, 2018

De Troonrede
 

Reacties 3

Gast - ed koers op donderdag 17 mei 2018 16:58

met pleizier gelezen (88 en echtgenote 87 ) wonen nog steeds samen in een (te)groot
huis én tuin. genieten daar veel van MAAR wat als één van beiden "het begeeft".Mijn vrouw is buitengewoon slecht ter been: ik ben volledig mantelzorger maar ....
enfin: we zien wel maar we kijken niet met genoegen naar deze överliberale"wereld, in tegendeel: ik denk--kom uit donkerrode wereld ! aan de solidariteit en dat soort zaken vaak met zeker heimwee terug anderzijds ben ik realist genoeg om veranderingen te begrijpen( vaak word ik door jongeren geholpen in winkels, trAM/BUS ED !!!): maar dat ik bv wel MOET internet bankieren en anders steeds meer betaal voor schriftelijke afschriften ed en dan zie ik de winst van INGBank bv.laatste kwartaal ca.15. miljard € winst...enz.ed.koers
17-5-18,

met pleizier gelezen (88 en echtgenote 87 ) wonen nog steeds samen in een (te)groot huis én tuin. genieten daar veel van MAAR wat als één van beiden "het begeeft".Mijn vrouw is buitengewoon slecht ter been: ik ben volledig mantelzorger maar .... enfin: we zien wel maar we kijken niet met genoegen naar deze överliberale"wereld, in tegendeel: ik denk--kom uit donkerrode wereld ! aan de solidariteit en dat soort zaken vaak met zeker heimwee terug anderzijds ben ik realist genoeg om veranderingen te begrijpen( vaak word ik door jongeren geholpen in winkels, trAM/BUS ED !!!):): maar dat ik bv wel MOET internet bankieren en anders steeds meer betaal voor schriftelijke afschriften ed en dan zie ik de winst van INGBank bv.laatste kwartaal ca.15. miljard € winst...enz.ed.koers 17-5-18,
Gast - Trudi op woensdag 13 juni 2018 08:48

Van de week kreeg ik een berichtje van "Saar aan huis", vergelijkbaar inzicht hoe mensen het liefst wonen en zorg willen ontvangen.
Vrijdag 15-6 heb ik een gesprek op RadioZwolle bij "Bij Zo Zwols" om 14.00uur met vestigingsmanager uit Zwolle, ga eens luisteren en wie weet brengt het je wat nieuws

Van de week kreeg ik een berichtje van "Saar aan huis", vergelijkbaar inzicht hoe mensen het liefst wonen en zorg willen ontvangen. Vrijdag 15-6 heb ik een gesprek op RadioZwolle bij "Bij Zo Zwols" om 14.00uur met vestigingsmanager uit Zwolle, ga eens luisteren en wie weet brengt het je wat nieuws:)
Gast - Resto VanHarte op woensdag 13 juni 2018 13:32

Dank voor de tip, Trudi. Wij gaan zeker luisteren.

Dank voor de tip, Trudi. Wij gaan zeker luisteren.
Gast
maandag 09 december 2019

Captcha afbeelding

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact