De Troonrede

Het hoge woord is eruit, onze koning heeft gesproken. "De regering neemt initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en kwetsbare groepen meer vaste grond onder de voeten te geven. We mogen niet berusten in het feit dat meer dan de helft van de 75+'ers zegt zich eenzaam te voelen."

Na veertien jaar aandacht vragen voor de problematiek van eenzaamheid en sociaal isolement is bij Resto VanHarte natuurlijk een klein feestje gevierd. In stilte. Want we doen gewoon ons werk, maar zijn blij dat deze troonrede bevestigde, dat wat wij dagelijks doen relevant en noodzakelijk is. Alleen is eenzaamheid geen probleem dat in één kabinetsperiode kan worden opgelost. Het vraagt volgens mij een volstrekt andere kijk op de maatschappij.

Mijn generatie en die erna zijn opgevoed met het moeten kunnen maken van individuele keuzes. Solidariteit is een woord dat langzaam achter de horizon verdween en nu bijna niet meer uitgesproken wordt. Maar zorg die we uitbesteed hadden wordt ons nu weer noodgedwongen in de schoot geworpen. Tegelijkertijd worden we opgeroepen om meer te gaan werken. Zekerheden die we aan een eind van een werkzaam leven dachten te hebben, zijn onder onze voeten weggetrokken. Wat we willen, bedenken we niet zelf, maar wordt ons voorgelegd door een algoritme van google en op bestelling aan de deur afgeleverd.Om maar even een paar persoonlijke ergernissen op te sommen.

Het is de wereld van vandaag de dag en ik vind het echt niet vreemd dat mensen zich steeds minder aangesloten en betrokken voelen. Of dat mensen gewoon mentaal afhaken.En toch vind ik dat je ertegen moet blijven verzetten. Want niemand van jong tot oud zit te wachten op een verdorde maatschappij zonder saamhorigheid.

Mijn advies? Zet de kroon op je eigen hoofd en begin in je buurt. Ga weer een bakkie doen bij de buren, zeg elkaar gedag in de straat, maak tijd voor een praatje bij de kassa, organiseer een buurtfeestje of doe Resto VanHarte na en begin een sociaal buurtrestaurant. Maak van je buurt je eigen huiskamer en je zult versteld staan hoe leuk het kan zijn.

Verzorgingshuis 2.0
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 24 augustus 2019

Captcha afbeelding

Nieuwsbrief ontvangen?

 

Contact