Resto VanHarte Amsterdam

In Amsterdam moesten we onze Resto's half maart sluiten. Vanaf dat moment lag onze focus vooral op het creëren van contactmomenten tussen onze vrijwilligers en gasten en tussen onze gasten onderling. Dit contact verliep telefonisch, via What' s-appgroepen en via Facebook. Maar gasten en vrijwilligers zochten elkaar ook spontaan op, uiteraard met 1,5 meter afstand. 

Dagelijks video's op Facebook

Dagelijks posten we video's op Facebook om onze gasten te motiveren om tijdens de lock down gezond te eten en te blijven bewegen. Zo post onze chef-kok Jake wekelijks een kookvideo waarin hij gezonde gerechten bereidt. Tijdens de eerste lock down periode werkte Restomanager Robbert zich in het zweet tijdens de afleveringen van 'Bewegen voor thuiszitters met Robbert'. En chef-kok Sanne ging elke week in gesprek met vrijwilligers die een lekkere, gezonde maaltijd kookten voor buurtgenoten via de actie 'Ik kook van harte voor jou'.

Koken voor kwetsbare ouderen

Een van onze Resto-locaties in Amsterdam werd tijdens de eerste lock down periode zwaar getroffen door het coronavirus: in zorgcentrum Flevohuis waren er als gevolg van het virus veel zieken en helaas ook sterfgevallen onder de bewoners. Daarom kwamen we hier elke week langs voor een gezonde maaltijd en een praatje. Dat werd enorm gewaardeerd.

Gelukkig konden we in juni bijna alle locaties weer heropenen met eerst een proefdraaiavond voor vrijwilligers, gevolgd door een eerste Resto-avond. Grand Café genieten ging als laatste locaties weer open in september. In augustus organiseerden we op twee locaties een corona-proof barbecue. Zowel in Grubbehoeve als het Calvijn College konden de gasten samen genieten van zomerse barbecuegerechten. Jammer genoeg moesten we vanwege het weer binnen eten, maar dat mocht de pret, zeker na maanden lockdown niet drukken.

De Week tegen Eenzaamheid: het verbinden van generaties

Bij Resto VanHarte was het thema tijdens de Week tegen Eenzaamheid het verbinden van generaties. Ouderen leven op van het contact met jonge mensen en jongeren ervaren het contact met ouderen als leerzaam en waardevol. Daarom wil Resto VanHarte altijd, maar vooral tijdens de Week tegen Eenzaamheid, oud én jong verwelkomen in het Resto. Samen met Maggi en vriendschapsplatform Go mingle organiseerden we tijdens de Week tegen Eenzaamheid bijzondere Resto-avonden in Amsterdam Noord en Zuidoost voor nieuwe én bestaande gasten. Ook op de andere locaties hebben we extra uitgepakt in de Week tegen Eenzaamheid. 

Niemand alleen aan tafel

Helaas moesten we in het najaar onze deuren alweer sluiten. Vanaf dat moment begonnen we met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Bij de maaltijd ontvingen mensen ook een placemat met de opdruk 'Niemand alleen aan tafel'. Met de placemat riepen we onze gasten op om de afhaalmaaltijd samen - met inachtneming van de coronaregels - te gebruiken. Op deze manier zorgden we toch voor verbinding.

Resto VanHarte Amsterdam deed ook mee met het Grootste Online Kerstdiner van Nederland waarbij buurtbewoners een driegangenkerstdiner konden afhalen en meedoen met een speciaal online kerstprogramma dat de KRO NCRV samen met Resto VanHarte organiseerde. Zo konden we onze gasten ook tijdens de tweede lock down blijven voorzien van een lekkere, gezonde maaltijd én een praatje. We hopen hen snel weer te mogen ontvangen tijdens een gezellige Resto-avond.

Hierboven staan enkele voorbeelden van onze activiteiten in 2020. Voor een compleet overzicht van alle activiteiten van Resto VanHarte Amsterdam in 2020 kunt u het lokale jaarverslag opvragen bij Marielle van der Molen via m.vandermolen@restovanharte.nl.